O nama

Proizvodi, prodavci i proizvođači koji su registrovani u Green Technology Selector promovisani su širom sveta kao zelene tehnologije najbolje u klasi, što ohrabruje klijente da od celokupne ponude izaberu baš ove proizvode, prodavce i proizvođače. Selektor pomaže prodavcima da povećaju prodaju vrhunskih proizvoda lokalnim klijentima.

Prodavci se podstiču da besplatno registruju svoje tehnologije čime one najbolje postaju vidljivije potencijalnim lokalnim klijentima. Zahtevane performanse za tehnologije i prodavce se redovno prate i usklađuju sa promenama na tržištu.

Traženjem proizvoda u Green Technology Selector za odabranu zemlju, selektor će prikazati tehnologije koje ispunjavaju minimalne kriterijume performansi za tu zemlju.

Proizvodi predstavljeni u Green Technology Selector za odabranu zemlju ispunjavaju kriterijume tehničkih performansi (“unapred su odobreni”) i smatraju se unapred odobrenim za zeleno finansiranje preko lokalnih finansijskih institucija.

Green Technology Selector razvila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) , a izradu je podržalo Federalno Ministarstvo Finansija Austrije.

 

Ukoliko želite da saznate više o Green Technology Selector, pročitajte često postavljana pitanja u nastavku.

 

Šta znače visokoefikasne zelene tehnologije?

Kada za neku tehnologiju kažemo da je visokoefikasna zelena tehnologija, to znači da zadovoljava kriterijum minimalnih performansi koje EBRD propisuje za odabranu zemlju. Kriterijumi su definišu za svaku kategoriju tehnologije i za svaku zemlju posebno. Kriterijumi zahtevaju unapređenje efikasnosti od najmanje 20% u odnosu na tehnologiju koja se menja, što se odražava na razvoj lokalnog tržišta, uključujući troškove tehnologija i zrelost tržišta i time se promoviše samo segment tehnologija s većom efikasnošću koje su dostupne na lokalnim tržištima.

Kako se proverava prihvatljivost proizvoda?

Kada se dodaju novi proizvodi, od proizvođača i prodavaca sa traži da dostave tehničke karakteristike proizvoda. Navedene podatke proverava Green Technology Selector administrator. Tehničke karakteristike su specifične za svaku tehnologiju. Sistem automatski procenjuje prihvatljivost proizvoda na osnovu dostavljenih tehničkih karakteristika u odnosu na kriterijume minimalnih performansi.

Kako mogu uporediti proizvode koje prodajem / želim kupiti sa sličnim?

Green Technology Selector pruža korisniku nekoliko opcija filtriranja i sortiranja. Takođe, korisnik može dodati proizvode na svoju listu i pregledati je. Sve to pomaže da se proizvodi uporede u okviru jednostavnog korisničkog interfejsa.

Mogu li finansirati kupovinu / povećanje prodaje zelenih tehnologija?

Mnoge finansijske institucije za zeleno finansiranje koriste Green Technology Selector kao osnovu za utvrđivanje prihvatljivosti tehnologija koje treba finansirati.